peprova

Pepřová ovesná kaše

U nás doma všichni milujeme pepř! Benjo a Kryšpa ho zbožňují na vajíčkách a my s Tomášem máme slabost pro pepřovou ovesnou kaši. Myslím, že tahle láska k pepři se zrodila během naší svatební cesty, kde jsme náhodou narazili na malý obchůdek s kořením v jednom španělském městečku. Paní prodavačka nám zapáleně vysvětlovala rozdíly mezi jednotlivými druhy pepře a jejich ideálním použitím. Dopadlo to tak, že jsme si jich koupili asi 15 a od té doby nás to drží. Pravidelně je na kaši střídám a Tomáše pak nechávám hádat, který jsem vybrala tentokrát.

Na 2 porce
Doba přípravy: 15 minut

1 hrnek ovesných vloček
asi 2 lžičky čerstvě nahrubo namletého pepře + na dochucení
80 g tvrdého zrajícího ovčího sýra + na ozdobení (můj oblíbený je Arnika)
olivový olej
sůl

1. Vločky nasypu do hrnce a přidám k nim dvojnásobné množství vody. Vezmu si mlýnek na pepř a chvíli s ním melu pepř do hrnce. Když je hladina vloček poprášená tak, jako kdybych na ni foukla trošku popela, tak přestanu. Vločky vařím na mírném ohni do zhoustnutí. Než se mi vločky uvaří, nastrouhám si sýr.

2. Když se mi vločky zdají skoro hotové, přisypu k nim sýr a promíchám. Ještě chvilku vařím (cca 2 minuty), pak je sundám z plotny, přiliju trochu olivového oleje a jemně ho vmíchám. Potom vločky ochutnám a podle potřeby dosolím a dopepřím.

3. Kaši rozdělím na talíře, zakápnu olivovým olejem a ještě dochutím čerstvě namletým pepřem. Pepřová kaše je skvělá samotná, ale perfektně funguje i jako příloha ke steaku!

Tip kam pro pepř:
Dobrý pepř nemusí být drahý, ale rozhodně to není ten ze supermarketu. Skočte si do obchodu s kořením, ke vám poradí. Dobrý výběr pepřů je i v mnoha prodejnách zdravé výživy.

peprova3

peprova2

peprova4

peprova5

peprova6

peprova7

6 komentářů k “Pepřová ovesná kaše

  1. Ted jsi mi připomněla jedno fajn místo v Londyne, kde připravuji ovesnou kaši na různé netradiční způsoby.. Byla jsem několikrát a pokaždé výborná! http://www.26grains.com

  2. Hezký den, Báro, hlásím, že kaše byla skvělá!
    Už jsem jí zkusila párkrát, ale s pohankovými a špaldovými vločkami. Ani jednou to nebylo ono… Příště se možná budu držet receptu hned od začátku 🙂 Moje oblíbená je taky s domácím bazalkovým pestem, černými olivami a parmezánem.

    1. To mám radost Evo! Já pepřovou zbožňuju!

  3. Milá Báro,
    děkuji za jednoduchý recept.
    Nastrouhal jsem do vloček sýr grana padano a soli nebylo třeba. V kombinaci s pepřem vznikla zajímavá chuť.
    Trochu mi vadilo, že kaše dost rychle stydla, zvláště když jsem si jí chtěl vychutnat a nehltal jídlo jako kdysi ve školní vývařovně.

  4. Milá Báro,
    kaše je fantastická. Když jsem ji vařila poprvé, bála jsem se, že je přepepřená, ale vůbec, a bylo pěkně „zapopeleno“! Opravdu záleží na dobrém pepři, sýru i oleji. Objevila jsem maldonskou sůl, a křupkání plátečků soli v kaši, to je další požitek.Dávám si k ní svoje kysané zelí. Až bude k mání jarní bryndza, určitě zkusím i bryndzovou.
    Moc děkuji, Vaše recepty jsou inspirující.

  5. Dobrý den,

    pepřová kaše je SKVĚLÁ! Fascinuje mě jednoduchost přípravy i chuťový výsledek!

    Díky za recept!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *